Väčšina z nás sa pravidelne stretáva so situáciou, že mu chýbajú nejaké tie financie navyše. Nemusíme hovoriť o závratných číslach. Týždeň pred výplatou, by sa však nejaká ta dvadsiatka navyše, jednoducho hodila. Aby ste sa s týmto problémom nemuseli pasovať každý mesiac, musíte začať dodržiavať tvrdú finančnú disciplínu.
Elementárna matematika
Princíp je veľmi jednoduchý. Náš príjem musí byť vyšší ako výdaj. Matematika jednoducho nepustí. Ak zarábame šesťsto eur v čistom, ale míňame šesťstopäťdesiat, päťdesiat eur nám bude chýbať aj keby sme sa na hlavu postavili. Ako sa teda z toho kolobehu dostať? Základom je dostatočný prehľad o všetkých výdajoch.
Spočítajte ich do posledného centu
Najprv si musíte spočítať všetko, čo platiť musíte. Hovoríme o splátkach za pôžičku, faktúre za telefón, internet, či elektrinu. Pokiaľ sa nezrieknete teplej vody a telefónu, túto sumu nedokážete ovplyvniť.
Druhú časť vášho rozpočtu tvoria náklady na cestovanie. Je jedno, či používate auto alebo hromadnú dopravu. Spočítajte si to do posledného centu. Ak chodíte autom, určite viete koľko kilometrov prejdete denne do práce a späť. Myslite ale i na nákupy, návštevu rodičov, či víkendové výlety. To isté platí aj pri lístkoch na autobus, či vlak.
Stravovanie taktiež nepatrí k zanedbateľnej položke. Je veľmi ťažké spočítať presnú sumu, ktorú za potraviny míňame. Skúste si aspoň počas jedného mesiaca odkladať všetky bločky. Sumu si spočítajte a dostanete približnú predstavu o tom, koľko vás stojí váš mesačný jedálniček. Na konci sú výdavky za oblečenie, kozmetiku, čistiace prostriedky, alebo návštevu kaviarní. Ak fajčíte, alebo si radi doprajete fľašu dobrého vína, s týmito peniazmi rátajte taktiež.
Ukrojte z toho nepotrebného
Keď si všetko spočítate, verte že vám vyjde suma, ktorá bude prekračovať váš mesačný príjem. Preto je potrebné začať ukrajovať. Najviac môžete ušetriť na potravinách a veciach, ktoré k životu nepotrebujete nevyhnutne. Nové rifle určite počkajú do budúceho mesiaca. V rámci stravovania, začnite variť doma a nevyhadzujte peniaze za obedy v reštauráciách.